Organizatii Internationale

Detalii


Incepand cu anul 2007, Depozitarul Central este membru cu drepturi depline al Asociatiei Depozitarilor Centrali din Europa (ECSDA – European Central Securities Depositories Association), ceea ce îi faciliteaza accesul la informatii si cooperarea cu depozitarii centrali europeni. In calitate de membru ECSDA si, totodata, detinand un rol important in piata de capital din Romania, Depozitarul Central are ca obiectiv fundamental construirea unei piete puternice, compatibila cu standardele europene si deschisa cooperarii cu institutii internationale similare. In acest sens, Depozitarul Central isi propune sa dezvolte noi servicii si reglementari armonizate cu practicile europene, in beneficiul tuturor participantilor la piata, si sa devina un participant activ la initiativele europene în domeniu.
Pentru armonizarea propriei activitati cu noile tendinte de reglementare europene, Depozitarul Central colaboreaza cu Asociatia Europeana a Depozitarilor Centrali prin intermediul Comitetului Executiv al ECSDA si al urmatoarelor Grupuri de lucru:

  • Politici Publice (Public Policy Working Group WG2)
  • Decontare (Settlement and related processes Group WG3)
  • Managementul riscului (Risk Management and audit WG1)
  • Armonizare ( Harmonization WG5)

Depozitarul Central s-a implicat activ in proiectele legislative, atat cu privire la activitatea depozitarilor centrali, cat si cu privire la alte domenii de interes care ar putea avea impact asupra depozitarilor centrali.
ECSDA (European Central Securities Depositories Association) a fost infiintata in 1997 la Madrid si are ca obiectiv principal oferirea de solutii si consiliere la nivel international asupra problemelor de ordin tehnic, economic si juridic, cu scopul de a reduce riscul si de a creste eficienta operatiunilor privind decontarea, inregistrarea si custodia valorilor mobiliare, precum si a operatiunilor financiare legate de acestea in beneficiul emitentilor, investitorilor si a celorlalti participanti la pietele de capital din Europa. In prezent, asociatia numara 38 de membri: depozitarii internationali Clearstream si Euroclear, depozitarii centrali din Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franta, Belgia, Olanda, Portugalia, Danemarca, Suedia, Norvegia, precum si din celelalte tari ale Uniunii Europene.

Detalii


In iunie 2007, Depozitarul Central a fost admis ca membru al Asociatiei Agentiilor Nationale de Numerotare (ANNA) in calitate de Agentie Nationala de Numerotare a instrumentelor financiare. Astfel, Depozitarul Central este singura institutie din România abilitata sa aloce si sa gestioneze codurile ISIN (International Securities Identification Number), codurile CFI (Clasification of Financial Instruments) si codurile FISN (Financial Instrument Short Name) – stabilite de Organizatia Internationala pentru Standardizare (International Organization of Standardization - ISO).
ANNA (Association of National Numbering Agencies), organism infiintat in 1992 la Bruxelles, are ca obiect de activitate mentinerea si promovarea standardelor internationale referitoare la codificarea instrumentelor financiare, precum si dezvoltarea unui sistem eficient de identificare a valorilor mobiliare pentru a facilita astfel tranzactiile pe pietele internationale. In prezent, asociatia numara peste 65 de membri, printre care se regasesc depozitari si burse internationale, precum si alte entitati importante ale pietei de capital.

Detalii


Depozitarul Central a devenit pe 17 iunie 2016 membru ISSA (International Securities Services Association).
ISSA este o asociatie non-profit, cu sediul în Zurich, avand peste 110 membri, printre care se numara infrastructuri de piata (dintre care 44 sunt depozitari centrali si CCP), banci custode, societati de servicii de investitii financiare si alte institutii financiare din 50 de tari. În cei peste 35 de ani de activitate, ISSA a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei serviciilor financiare la nivel global, prin facilitarea interactiunii intre autoritatile de reglementare si participantii la pietele de capital.
Prin intermediul intalnirilor anuale si a grupurilor de lucru pe care le organizeaza, ISSA a devenit un promotor in formularea si promovarea celor mai bune practici în mediul serviciilor post-tranzactionare.
Participarea Depozitarului Central in calitate de membru al ISSA sustine procesul de dezvoltare durabila a pietei de capital, alinierea la tendintele globale existente in cadrul industriei serviciilor de valori mobiliare, precum si cresterea competitivitatii si atractivitatii pietei de capital din Romania, in plan regional si european.