TARGET2 Securities (Trans-European Automated Real-time Gross Settlement Express Transfer System) este un proiect initiat de Eurosistem in anul 2006, care are ca scop implementarea unei platforme tehnice pan-europene de decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare in banii bancii centrale. Fundamentele acestui proiect se regasesc in obiectivele strategiei de la Lisabona, alaturi de Codul de Conduita European pentru compensare si decontare si Planul de actiune pentru inlaturarea barierelor Giovannini.

       Aceasta platforma va fi operata din punct de vedere tehnic de Eurosistem si are ca obiectiv principal reducerea costurilor aferente decontarii tranzactiilor transfrontaliere cu instrumente financiare in zona euro. Printre beneficiile sistemului TARGET2 Securities se pot enumera reducerea semnificativa a costurilor de decontare, cu precadere in ceea ce priveste decontarea tranzactiilor transfontaliere, managementul transfrontalier al colateralului si managementul pan-european al lichiditatii.


Prin angajamentul privind adoptarea noilor standarde de decontare ale T2S, inca de la momentul operationalizarii acestei platforme, industria post-tranzactionare din Romania a demonstrat ca este capabila sa se adapteze rapid la schimbare si sa pozitioneze Bucurestiul drept centru financiar regional, incurajand investitorii internationali sa investeasca in piata romaneasca. La evenimentul organizat de Banca Centrala Europeana la Frankfurt, in data de 8 mai 2012, 9 depozitari centrali din Europa au semnat contractul cadru de aderare la sistemul TARGET2 Securities. Contractul cadru este rezultatul a peste doi ani de negociere intre Eurosistem si depozitarii centrali europeni.

Comunicat de presa
Evenimentul care marcheaza semnarea contractului cadru T2S: fotografii, video

Documente
  - Procedura privind punerea la dispozitie de catre Depozitarul Central a instumentelor financiare solicitate de ceilalti depozitari participanti pe Platforma T2S
  - Formular Buyer Protection
  - Procedura de protectie a cumparatorului
 
T2S RONUG
  - Inaugurare T2S RONUG
  - Membri T2S RONUG
  - Sumar intalniri T2S RONUG
19 iulie 2010  
14 octombrie 2010  
29 iunie 2011  
19 august 2014  


Planurile Depozitarului Central de integrare in viitoarea platforma de decontare paneuropeana, reflectate in presa intrenationala – Target2 Securities Online – sursa Banca Centrala Europeana


iulie 2009
  - Ceremonia de semnare a Memorandumului de Intelegere cu Eurosistemul
- Comunicat de presa


decembrie 2008
  - Raspunsul Depozitarului Central transmis Bancii Centrale Europene

Adrese utile:
    Banca Centrala Europeana
Membri T2S RONUG
Membri


Observatori